Trdelníky

Moučník

20.02.2023

Suroviny :

na 2 velké a asi 3 malé:
200 g mouky (hladké a polohrubé)
70 g vlažné vody
30 g cukru
8 g droždí
(1 žloutek)
špetka soli
30 g másla (rostlinného)

kokosový olej na pomazání formiček

na obalení:
bílek na potření (pro vegany sirup nebo aquafaba)
4 lžíce mletých mandlí
2 lžíce krupicového cukru
1 lžička skořice



Postup :

Nejdříve rozmícháme droždí ve vodě s cukrem a necháme vzejít. Pak smícháme s ostatními surovinami na těsto, prohněteme a necháme vykynout.
Po vykynutí rozdělíme na 3 části, z každé části vyválíme tenký váleček. Dva namotáme na namazané velké formičky, poslední část rovnoměrně rozdělíme na malé formičky. Těsto na formičkách zpevníme poválením o podložku, potřeme bílkem nebo náhradou a obalíme ve směsi cukru, ořechů a skořice.

Vložíme do vyhřáté trouby 180 °C, nejlépe upevněné vodorovně (já navlékám na silný drát). Pečeme (bez plechu) na horní a spodní ohřev (dolu do trouby vkládám pečící papír, aby se případné odpadávající kousky nepřipekly k dnu trouby) a pečeme do zezlátnutí povrchu.

Trdelníky - recept v PDF

Inspirováno: https://www.pekarnomanie.cz/trdelniky/