Nakládaná cuketa
Zavařování
17.07.2025
Suroviny :
asi 500 g mladé cukety2 polévkové lžíce soli
půl litru vody
1 menší cibule
další voda na propláchnutí
na nálev:
75 ml vody
175 ml jablečného octa
100 g cukru krupice
1 lžička hořčičného semínka
půl lžičky kurkumy
1 lžička tymiánu

Postup :
Cuketu omyjeme, pokud je větší, zbavíme měkkého středu s jadérky a nastrouháme na asi 2 mm plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. Obojí promícháme s vodou a solí v širší míse, zatížíme např. talířem a necháme hodinu až dvě proležet. Poté slijeme, propláchneme vodou, aby se odplavila přebytečná sůl. Mezitím si svaříme veškeré suroviny na nálev, dokud se cukr nerozpustí. Propláchnutou cuketu přendáme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Po zchladnutí uložíme do ledničky a aspoň jeden den vydržíme neochutnat.Podáváme k masu, sýrům nebo i jinak. Zbylý nálev lze dávat jako zálivku do salátů.
