Asijská polévka

Několik hodin až den předem si připravíme vejce. Nejprve je vložíme do osolené vroucí vody a vaříme 7 minut. Po ukončení varu je vložíme do ...
14.10.2022

Boršč s fazolemi

Na oleji zpěníme cibulku, vložíme česnek, zarestujeme. Přidáme kořenovou zeleninu i řapíkatý celer a cca 10 minut za stálého míhání lehce ...
14.10.2022

Bramborový rychlý

Dělat bramborový salát jindy, než na Vánoce, by mne asi normálně nenapadlo, ale vařila jsem si brambor jako přídavek do chleba a vařit 1 až 2 ...
14.10.2022

Celerové řízky

Celer očistíme a nakrájíme na plátky cca 1 cm silné (můžeme je ještě překrojit na menší části). Rozkrájený celej předvaříme 5 minut ve vodě ...
01.12.2020

Celerový salát

Očištěný celer najemno nastrouháme, pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědl a vmícháme ostatní ingredience. Doporučuji nechat odležet v ...
14.10.2022

Dýňová pikantní polévka

Nakrájenou cibulku zesklovatíme na oleji. Lehce osolíme. Přidáme na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu. (Dýni pečlivě omyjeme, odkrojíme stopku, ...
25.03.2024

Falešná rybí polévka

Na másle orestujeme zeleninu, kterou poté vyjmeme, zvlášť také orestujeme rybí filé. Obojí společně prohřejeme, zalijeme vínem a necháme alkohol ...
14.10.2022

Halali zelenina

Zeleninu očistíme, nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme. Celé koření dáme do plátěného sáčku nebo jiné pomůcky, abychom ho pak nemuseli hledat. ...
21.11.2020

Hovězí a svíčková omáčka

Mrkev a celer nahrubo nastrouháme, cibuli nakrájíme. Omyté a osušené maso osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném sádle, aby se zatáhlo. Na ...
14.10.2022

Hovězí na červeném víně

Maso rozkrájíme na větší kostky (asi 5 cm), osolíme, opepříme a zlehka obalíme v mouce. Orestujeme je postupně na rozehřátém sádle, aby se ...
16.07.2020

Chlebová pečeně

Na másle orestujeme cibulku, přidáme zeleninu a po lehkém opečení zalijeme vývarem. Asi 10 minut podusíme. Necháme lehce vychladnout a i s tekutinou ...
14.10.2022

Italská fazolová polévka

Ve větším hrnci zesklovatíme na oleji cibulku. Pak vsypeme nakrájenou mrkev a asi 5 minut restujeme. Přisypeme řapítý celer, ten už opečeme jen ...
30.12.2023

Krém z pečeného celeru

Očištěný celer nakrájíme na kostky, v míse promícháme s polovinou oleje a pořádně posolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Vše vysypeme na ...
14.10.2022

Krémová zeleninová

Očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, lehce osolíme, ...
14.10.2022

Kuřecí polévka

Maso s kostmi omyjeme, větší kusy přesekneme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme cibuli, česnek, koření a na větší kusy ...
25.07.2020

Nemaso po burgundsku

Zveganizovat takové ikonické pokrmy jako je pomalu dušené hovězí, je odvaha až drzost, ale já měla na tu omáčku takovou chuť... ;-) Nejdříve si ...
14.10.2022

Nerybí karbanátky

Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme celer, restujeme do lehkého opečení, zalijeme vývarem, vsypeme vločky, okořeníme a chvilku povaříme (do ...
23.02.2023

Papriky plněné kuskusem s rajskou

Nejdříve si připravíme kuskusovou náplň. Na oleji s máslem orestujeme celer s mrkví (ale pozor nepřipálit, bylo by to hořké). Pak přilijeme horkou ...
28.07.2020

Rýžové závitky

Nejdříve si připravíme náplň: cibuli orestujeme na oleji, přidáme curry pastu a zázvor, necháme rozvonět, vložíme pokrájenou zeleninu a orestujeme ...
13.02.2022

Salát z řapíkatého celeru

Nejprve si očistíme největší řapíky, oloupeme je z vnější strany škrabkou, abychom se zbavili tuhých vláken. Společně s mladými vnitřními ...
23.04.2019

Svíčková vegan

Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme strouhanou zeleninu a opékáme do lehkého zhnědnutí. Přidáme halali zeleninu, koření, vložíme nemaso a ...
14.10.2022

Tomatová polévka

Na olivovém oleji zesklovatíme nadrobno pokrájenou malou cibulku a česnek. Přidáme rajčatový protlak a jednu plechovku loupaných rajčat nebo polovinu ...
14.10.2022

Zeleninový vývar

V hrnci se zesíleným dnem nasucho orestujeme na větší kusy pokrájenou očištěnou zeleninu, až zavoní, přilijeme vodu se špetkou soli a necháme ...
22.07.2020