Jablečnoperníkové muffiny

Moučník

18.12.2024

Suroviny :

na 7 menších muffinů (pro silikonové košíčky) nebo jeden menší dortík:
1 strouhané či drobně pokrájené jablko (asi 130 g)
1 malé vejce či jeho náhrada (1 lžíce Vegavajo a 2 lžíce vody)
30 g oleje
30 g mléka
1 lžíce rumu (z naložených rozinek)
1 lžíce rozinek (ideálně předem namočených v rumu)

80 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
40 g strouhaných ořechů (nebo opražených ovesných vloček)
30 g hnědého cukru
(1 polévková lžíce kakaa)
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička perníkového koření

(pečící papír nebo kokosový olej na vymazání formy či silikonových košíčků)

na ozdobu při podávání (ale nemusí být):
půl vaničky měkkého tvarohu
trochu jogurtu
1 lžíce třtinového cukru
trochu skořice nebo "tvaroh" z tofu




Postup :

Nejdříve promícháme suché ingredience, pak zvlášť mokré a nakonec obojí smícháme dohromady.
Košíčky plníme kousek pod okraj, ještě teplem vyběhnou.
Pečeme v troubě při 180° C asi 30 minut nebo v horkovzdušné fritéze při 160 °C asi 20 minut. Upečení kontrolujeme špejlí. V případě hporkovzdušné fritézy ještě doporučuji vyklopit na pečící papír a dopéct cca 5 minut ze spodní strany.

Na dozdobení jen taroh rozmícháme s jogurtem, cukrem i kořením a můžeme podávat.

Jablečnoperníkové muffiny - recept v PDF