Vajíčková tlačenka

Ostatní

21.06.2024

Suroviny :

na 2 - 3 porce:
želatina v prášku vhodná na tlačenku např. Natura (použila jsem polovinu balení) nebo Tesco (použila jsem 10 g)

alternativně pro vegany či vegetariány lze použít 2-3 g agaru (a upravit adekvátně výběr dalších použitých surovin)

75 ml horké a 25 ml studené vody
75 ml nálevu na okurky
2 vejce vařená natvrdo
50 g majonézy nebo tatarky
1 lžička hořčice
asi 125 g nakládané zeleniny (okurky, kozí rohy, Kunovjanka)
(můžeme přidat nadrobno pokrájený oblíbený sýr nebo šunku cca 50 g)



Postup :

Vejce i zeleninu pokrájíme na menší kousky.

Přivedeme k varu 75 ml vody, na chvilku odstavíme a mimo zdroj tepla za stálého míchání v ní rozmícháme želatinový prášek. Pak přilijeme zbývající vodu smíchanou s nálevem. Nakonec ještě přimícháme majonézu s hořčicí.

Vlažný roztok želatiny smícháme s ostatními surovinami a vlijeme do vhodné nádoby/formy nebo menších nádobek po jednotlivých porcích. Necháme ztuhnout v chladničce asi 2 hodiny.

Pokud používáme agar, je nutné ho rozmíchat ve studené vodě (zde těch zmiňovaných 75 ml), přivést k varu a 1 až 2 mimuty povařit. Pak přidat ostatní tekuté suroviny a pracovat kvapně, protože agar celkem rychle při zchlazení tuhne.

Vajíčková tlačenka - recept v PDF