Svíčková vegan

Hlavní jídlo

14.10.2022

Suroviny :

4 porce nemasa
1 větší oloupaná a drobně pokrájená cibulka
3 větší mrkve a odpovídající kousek celeru obojí očištěné a nastrouhané nebo balíček (cca 400 g) mražené kořenové zeleniny
olej
voda
2 lžičky koření na svíčkovou
skleničky halali zeleniny (330 ml)
sůl, cukr, ocet
rostlinná smetana nebo sušené rostlinné mléko



Postup :

Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme strouhanou zeleninu a opékáme do lehkého zhnědnutí. Přidáme halali zeleninu, koření, vložíme nemaso a dolijeme vodou, aby bylo nemaso ponořené. Mírným varem vaříme pod pokličkou 15 minut, nemaso otočíme a ještě dalších 10 minut povaříme. Poté vyjmeme nemaso a uchováváme ho v teple, polotovar omáčky rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme smetanu (nebo 3 polévkové lžíce sušeného mléka), krátce provaříme. Omáčku ochutnáme, dochutíme a vložíme zpět nemaso, necháme ho v omáčce krátce prohřát.

Podáváme s oblíbenou přílohou.

Svíčková vegan - recept v PDF

Pokud nemáte rostlinnou smetanu, můžete si připravit domácí alternativu.

A Halali zeleninu jde také nachystat doma podle tohoto receptu.