Karlovarský knedlík

Příloha

14.02.2025

Suroviny :

na cca 6 porcí:
6 starších rohlíků
300 ml mléka
3 větší nebo 4 menší vejce rozdělená na žloutky a bílky
2 hrsti listové petrželky
3/4 lžičky soli
špetka muškátového oříšku
30 g rozpuštěného másla

potravinářská folie




Postup :

Rohlíky nakrájíme, nejlépe podélně na šestiny (nejdříve na poloviny a pak ještě na třetiny), nakonec už dokrájíme na menší kousky. Pokud kousky rohlíků necháme rozložené na plechu v troubě opéct lehce dozlatova (10 minut na 200 °C), budou mít pak knedlíčky výrazně lepší chuť.

V mléce rozšleháme žloutky s polovinou soli, máslo rozpustíme, petrželku nasekáme a v další nádobě vyšleháme do pevného sněhu bílky se zbývající solí.

Ve větší míse rohlíky smícháme s kořením, bylinkami, mléčnou směsí, máslem a necháme nasáknout. Nakonec těsto odlehčíme sněhem z bílků.

Poté knedlíkovou směs rozdělíme na 3 až 4 části, každou z nich zabalíme do folie (utáhneme pevně jako bonbónek, jednou až dvakrát ostrým nožem folii propíchneme). Vaříme v parní lázni na pařáčku asi 25 minut. Po uvaření necháme chvíli odpočinout, vybalíme a nakrájíme.

Podáváme jako přílohu nebo se dají mlsat i samostatně...



Karlovarský knedlík - recept v PDF