Bazalkové pesto vegan

Ostatní

07.09.2021

Suroviny :

asi půl litru bazalkových lístků
50 ml olivového oleje
50 ml slunečnicových semínek
2 stroužky česneku
půl lžičky soli
(další olej na zalití hladinky pro uchování v lednici)



Postup :

Oprané a okapané lístky bazalky vložíme do vysoké nádoby (ideálně té dodávané s ponorným mixérem), přidáme olej, semínka sůl a na kousky pokrájený česnek. Rozmixujeme do požadované jemnosti či hrubosti. Podáváme k těstovinám, jako vylepšení do tomatové omáčky na pizzu, na grilovanou zeleninu apod. Bazalka velmi rychle tmavne (i v pestu), takže pokud chceme mít svěží barvu, připravujeme těsně před poudáváním. V ledničce může během několika dní podlehnout zkáze, proto doporučuji zbývající pesto rozdělit na menší dávky a zamrazit. (Balíčky v potravináčské folii nebo kostičky z platíčka na výrobu ledu.)

Bazalkové pesto vegan - recept v PDF