Arancini vegan

Hlavní jídla

20.01.2025

Suroviny :

cca 3 - 4 porce

na rýžové koule/jehlánky:
250 g sushi rýže nebo podobný druh (lepivé)
voda na namočení a propláchnutí rýže
500 ml vody na uvaření rýže
1,5 lžičky soli

po uvaření:
20 g (rostlinného) másla
20 g (vegan) sýra typu parmazán

na náplň:
1 menší cibulka
olej
1/2 kostky nastrouhaného uzeného tofu
lžička oblíbeného koření (např. na roštěnky)
1 lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce krájených rajčat v oleji
2 polévkové lžíce rajského protlaku
trochu vody
hrst (mraženého) hrášku

na obalení:
75 ml vody
50 g hladké mouky
špetka soli
špetka kurkumy
(kukuřičná) strouhanka

olej (ve spreji)




Postup :

Nejprve si namočíme aspoň na půl hodiny rýži, aby byla ponořená. Pak ji opakovaně propláchneme. Zalijeme odměřeným množství vody, osolíme a necháme uvařit v rýžovaru.

Po uvaření rýži promícháme a pokud by málo lepila, přidáme trochu vroucí vody a necháme nasáknout. Do ještě horké rýže vmícháme máslo se sýrem a směs necháme trochu zchladnout.

Mezitím si připravíme náplň. Cibulku očistíme, nakrájíme a orestujeme. Pak přidáme nastrouhané tofu, také orestujeme, ochutíme ostatními surovinami a společně prohřejeme. Hrášek přidáváme až po odstavení z tepelného zdroje.

Na obalení si rozmícháme těstíčko a připravíme si do vhodné nádoby strouhanku.

Na kompletování si připravíme vodu na namáčení rukou, pečící papír na rošty do horkovzdušné fritézy. Navlhčenýma rukama si v dlani z rýže vytvarujeme mističku přidáme trochu náplně a rýží náplň uzavřeme. Pomocí navlhčených rukou koule pevně utáhneme a odložíme si je stranou. Obalujeme pak najednou, nejdříme v těstíčku a pak ve strouhance.

Koule klademe na pečící papír, postříkáme nebo zakápneme olejem a pečeme v horkovzdušné fritéze při 200 °C 10 minut, otočíme a dopečeme dalších 10 minut či podle potřeby.

Podáváme ideálně se zeleninou či oblíbenou omáčkou.

(Pokud si chceme práci usnadnit, lze náplň rozmíchat přímo do rýže. Pak můžeme tvarovat i menší kuličky a použít je jako přílohu nebo k "mlsání". V tom případě samozřejmě přizpůsobíme dobu pečení.)

Tip: Prý je výborná houbová náplň, někdy zkusím ;-)

Arancini vegan - recept v PDF